Referentie

Dangote Fertilizer Plant (Nigeria)

Week 46 zijn de eerste twee testpalen op het project van Dangote Fertilizer Plant in Lagos (Nigeria) geheid. Dit betreft twee voorgespannen prefab betonnen koppelpalen die onderworpen zullen worden aan een statische paalproefbelasting. In opdracht van Globe International FZE houdt Brem Funderingsexpertise BV toezicht op het heien van in totaal ca. 4.750 stuks voorgespannen prefab betonnen koppelpalen. Deze palen worden ter plaatse op locatie gemaakt in een nieuw opgezette palenfabriek en bestaan uit 2 delen die, aan elkaar gekoppeld, een paal vormen van ca. 35 meter lang. Tevens vertolkt Brem in de opstartfase van het heiwerk een adviserende rol. Het toezicht bij de heiwerkzaamheden en de engineering van de fundering is een Nederlands onderonsje want als constructeur voor de fundering is het Nederlandse Hektec bij dit project betrokken. De palen worden onder auspiciën van Van ’t Hek International geheid met meerdere kranen. Personeel van Van ’t Hek International is aanwezig om de heistellingen op te bouwen en de kraanmachinisten van de opdrachtgever (lokale arbeiders) op te leiden. De verschillende kranen op dit project zijn aangekocht bij Vroom Funderingstechnieken, van ’t Hek en Piledrivershop.

De hoofdaannemer is Saipem en opdrachtgever van het totale project is Dangote. Beide partijen zijn geheel onbekend met het heien van voorgespannen betonpalen. Vanwege onze kennis van de materie zijn wij op dit project voor onze opdrachtgever een onmisbare schakel waardoor het aanzien van ons beroep totaal anders is dan wat we in Nederland in de praktijk vaak meemaken. Voor ons werk ontvangen wij grote waardering van de klant en men heeft letterlijk meerdere keren uitgesproken hoe belangrijk de bijdrage is die Brem op dit project levert. Zie hier een schoolvoorbeeld van onze toekomst en de mogelijkheid om te ontsnappen aan het opgelegde werkregime van bijvoorbeeld een heifirma. Op dit project bepalen wij wat er gebeurt!

Werken in het buitenland brengt uiteraard ook voor Brem de nodige uitdagingen met zich mee. Los van de technische uitdagingen op het project zelf hebben we uiteraard ook te maken met andere culturen, vreemde eetgewoontes en soms erg afwijkende kwaliteit van het eten, een bijzonder onderkomen, wilde dieren etc. Soms niet altijd even leuk, maar wel avontuur en een uitdaging voor diegene die dat interessant vindt (overigens verschillen deze zaken erg per project en per opdrachtgever, want we hebben bij vergelijkbare projecten ook al meegemaakt dat alles wel tot in de puntjes verzorgd is).

id 990

0182 517 550