Pontsteiger Amsterdam
In opdracht van Amsterdam Arche v.o.f. realiseert Bouwcombinatie Pontsteiger v.o.f. (ontwikkelcombinatie Dura Vermeer en M.J. de Nijs en Zonen) de nieuwbouw van de 90 meter hoge toren ‘Pontsteiger’ in de Houthaven te Amsterdam.
Het markante pand komt op de kop van de Pontsteiger, waarvandaan de pont naar Amsterdam Noord vertrekt. In de eigentijdse stadspoort komen in totaal ongeveer 450 huur- en koopwoningen en verschillende openbaar toegankelijke voorzieningen. Het ontwerp van het gebouw, in de vorm van een poort, is van architectenbureau Arons en Gelauff
Vroom Funderingstechnieken heeft de opdracht ontvangen voor het aanbrengen van 38 meter lange vibropalen. Dit doen ze met maar liefst 4 heistellingen tegelijkertijd waarvan 2 van de grootste stellingen in het arsenaal van Vroom Funderingstechnieken (de Hitachi 1100 en 900 GLS) . In opdracht van Bouwcombinatie Pontsteiger v.o.f. voert Brem Funderingsexpertise zowel het heitoezicht als diverse monitoringsdiensten uit op dit bijzondere project.
Voor het gelijktijdige toezicht bij maar liefst 4 heistellingen is er gekozen voor de inzet van 2 heiopzichters i.c.m. 1 senior heiopzichter / directievoerder. Met de inzet van 3 ervaren toezichthouders, in samenwerking met de ervaren heiploegen van Vroom, worden de vibropalen op dit project geproduceerd.
Op verzoek van de gemeente Amsterdam, in opdracht van Bouwcombinatie Pontsteiger v.o.f., heeft Brem Funderingsexpertise in samenwerking met AV-consulting een geluidprognose opgesteld voorafgaand aan de start van de heiwerkzaamheden. Om de theoretische gegevens tijdens de heiwerkzaamheden te controleren worden er tevens geluidmetingen in de omgeving uitgevoerd.
Als aanvullende opdracht hebben wij voor Vroom Funderingstechnieken CSL metingen verricht in enkele grote diameter vibropalen. Om deze meting mogelijk te maken heeft Vroom twee speciale meetbuizen per wapeningskorf aangebracht. Deze meetbuizen worden door schuifkoppelingen en rubberen afdichtingen waterdicht gemaakt zodat indringing van water of beton tijdens het produceren van de vibropaal wordt voorkomen. Na het storten van het beton kunnen de meetbuizen gevuld worden met water waarna, na een minimale uithardingstijd van het beton van ca. 5 dagen, de CSL metingen uitgevoerd kunnen worden. Klik hier voor meer informatie omtrent deze metingen.
Indien u meer wilt weten omtrent dit majestueuze project kunt u de projectwebsite raadplegen.