Scheurmetingen

Hoe werkt een standaard scheurmeting?

Vaak wil men weten of bestaande scheurvorming onder invloed van externe factoren verergert. Om hier achter te kunnen komen kunnen er scheurmeters (tell-tales) geplaatst worden. Een scheurmeter is opgebouwd uit twee aparte kunststof stroken die elkaar deels overlappen maar die los van elkaar kunnen bewegen. Op het (witte) onderliggende deel is een gemillimeterd rasterpatroon aangebracht en op het bovenliggende doorzichtige deel is een rood kruis aangebracht. De scheurmeter wordt m.b.v. een twee componentenlijm op de muur bevestigd waarbij het onderste deel aan de ene kant van de scheur wordt verlijmd en het bovenste deel aan de andere kant van de scheur. Direct nadat de scheurmeter gemonteerd is, kan de locatie van het kruis t.o.v. het rasterpatroon op een meegeleverd formulier ingetekend worden. Wanneer op gezette tijden de stand van het kruis op het formulier ingetekend wordt, kan men constateren of de scheur (en dus het pand) nog beweegt.

De scheurmeters zijn uit voorraad leverbaar en zijn los verkrijgbaar in een vlak model en in een hoekmodel. Elke scheurmeter wordt geleverd incl. twee-componenten lijm en registratieformulier. Indien u dit wenst kunnen wij voor u ook het gehele monitoringsplan ontwerpen en uitvoeren.

Geavanceerde scheurmeting

De methode zoals hiervoor is beschreven, is de meest gangbare en eenvoudige manier van het uitvoeren van scheurmetingen. Een veel geavanceerdere manier van scheurmetingen bestaat uit een systeem dat opgebouwd is uit elektronische/optische rekstrookjes of verplaatsingsopnemers welke verbonden worden aan een centrale datalogger. De centrale datalogger ondervraagd de sensoren met een vooraf ingestelde tijdsinterval en verstuurd de meetdata naar de online meetomgeving. Dergelijke opstellingen zijn relatief kostbaar en worden meestal toegepast wanneer beweging van een pand of constructie zeer nauwgezet gevolgd moet kunnen worden gedurende een langere periode. Een dergelijk monitoringsnetwerk is eveneens uit te breiden met andere sensoren zoals temperatuur sensoren, peilbuis sensoren, neigingsensoren e.d. Klik hier voor meer informatie omtrent monitoringsnetwerken.

Voor zowel de eenvoudige als de meer uitgebreide manier van het uitvoeren van scheurmetingen maken wij uiteraard graag een passende aanbieding.

0182 517 550